Målgrupp

Vi tar emot dig på remiss från din vårdgivande Vårdcentral. Kontakta din läkare eller rehabansvarige för mer information. Läs mer om naturunderstödd rehabilitering här https://www.slu.se/institutioner/institutionen-for-manniska-och-samhalle/alnarps-rehabiliteringstradgard1/ och på https://www.1177.se/Skane/behandling--hjalpmedel/smartbehandlingar-och-rehabilitering/naturunderstodd-rehabilitering-pa-landsbygd-i-skane-nur/

Personal

Vi som arbetar här heter Julia och Rachid. Vi har god erfarenhet av trädgårdsskötsel både professionellt och på hobbynivå. Vi har även en gedigen och lång bakgrund av att ha arbetat med människor i både hälso-sjukvård och i skolan. Vi arbetar holistiskt utifrån deltagarens individuella förutsättningar och att alla ska känna sig välkomna och trygga. Odlingen är ekologisk och vi strävar efter att de klimat-och miljöavtrycken från hela verksamheten ska vara så små som möjligt.

Upplägg

Upplägget och dagsschemat ser ut så här: Du kommer tre dagar i veckan (måndagar, onsdagar och torsdagar) 4 timmar per tillfälle mellan kl 9-13, under åtta veckors tid till oss. Schemat ser ut så här: Vi har en gemensam samling på morgonen där vi dricker ört-te och går igenom dagen. Sedan har du en stunds egentid, för att återhämta dig efter morgonen och känna efter vad just du behöver idag. Vi följer årstidernas rytm och anpassar aktiviteterna till både dagsform och väderlek. Vi har tillgång till ett fantastiskt naturreservat där vi vandrar och upptäcker naturen i långsamt tempo. Du kan även välja vila som en aktivitet eller "bara vara". Miljön erbjuder många lugna och avskilda "rum" men det finns även möjlighet att vara delaktig i det dagliga arbetet på Köksträdgården, som ligger några hundra meter bort. Under våra promenader i naturreservatet blir det tillfälle att upptäcka årstidsväxlingarna, lyssna till fågelsång och fascineras över naturen och kanske är det säsong för svamp eller björnbärsplockning. Efter aktivitet/vila så samlas vi igen för att fika eller äta medhavd lunch. Rehabträdgården är en plats för både återhämtning och aktivitet. Du deltar efter dagsform och val av aktiviteterna anpassas efter dina förutsättningar. Det är ett tillfälle att uppleva trädgården och få följa processen från frö till planta och senare skörd. Allt sker i en långsam naturlig rytm, precis som växtens utveckling i frilandsodlingarna eller i växthuset. Vi har även skapande aktiviteter med olika naturmaterial, som kan ske inomhus under de mörkaste årstiderna. Vår målsättning är att låta naturen vara ett stöd i din läkning. Vi skapar tillsammans en trygg miljö för dig och gruppen.